Gabinet Stomatologiczny
Protetyka, dentysta, stomatolog | Gabinet Stomatologiczny

Ograniczanie białka

Posted in Uncategorized  by admin
February 23rd, 2018

Na odwrót ograniczanie białka w diecie jest konieczne w tych chorobach nerek, które przebiegają z zatrzymaniem związków azotowych w krwi mogącym doprowadzić do mocznicy prawdziwej oraz z nadciśnieniem tętniczym. Im wyższy jest poziom mocznika czy też azotu niebiałkowego w krwi, im wybitniejsze są objawy zagrażającej mocznicy, im wyższe jest nadciśnienie tętnicze, tym ograniczenie białka powinno być większe. Przez podanie mniejszych ilości białka osiąga się nie tylko wytwarzanie w ustroju mniejszej ilości mocznika, ale także obniżenie gnicia białka w jelitach przyczyniającego się do zatrucia ustroju kwasami aromatycznymi. Zgodnie z tymi zasadami ogranicza się ilość białka w pożywieniu chorych dotkniętych przewlekłym rozlanym zapaleniem kłębków nerkowych, gdy wydzielanie związków azotowych w moczu zaczyna się pogarszać, a także u chorych na stwardnienie nerek, zwłaszcza złośliwe. W przewlekłym rozlanym zapaleniu kłębków nerkowych bez wyraźnej azocicy zezwala się średnio na 80 g białka na dobę. W przypadkach lekkiego zatrzymania w krwi składników azotowych zezwala się na 40-50-60 g, a w ciężkich, zwłaszcza gdy zagraża mocznica, na 30-20 g. We wszystkich tych przypadkach podaje się równocześnie ob- ficie węglowodany, by chory otrzymywał dostateczną ilość jednostek ciepła. Obfity dowóz węglowodanów umożliwia nie tylko obywanie się ustroju mniejszą ilością białka, ale usprawnia także czynność wątroby. a więc i zwiększa jej pracę. odtruwającą. Zmniejszenie w pożywieniu ilości białka poniżej 60 g nie powinno jednak trwać długo bez przerwy, nawet gdy podaje się obficie węglowodany, gdyż i w tych warunkach następuje ostatecznie wzmożony rozpad białka ustrojowego – tym znaczniejszy, im mniej białka w pożywieniu. Jak z tego widać, w chorobach nerek wiodących do zatrzymania składników azotowych w ustroju jest bardzo pożądane oznaczanie od czasu do czasu mocznika, czy też azotu niebiałkowego w krwi. Stwierdzenie wzrostu tych składników powinno pociągać za sobą przejściowe obniżenie ilości białka w pożywieniu chorego. W ten sposób można uniknąć nagłego powstania mocznicy. [patrz też: gabinety stomatologiczne, dentysta poznań, Gliwice stomatolog
]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: dentysta Lublin dentysta poznań Gliwice stomatolog